fbpx

Terveellisen kaakaon mausteet: kurkuma ja mustapippuri

Miksi yhdistää kurkuma ja mustapippuri? Me tutkimme väitettyjä terveyshyötyjä trendikkäästä kurkumasta. Mausteena kurkuma on kiistatta erinomainen, joten testasimme sen kaakaon seassa. Postauksessa kerron, miksi sinun kannattaa kokeilla lisätä kuumaan kurkumajuomaan mustapippuria.

Kurkuman hyödyt

Kurkumasta on runsaasti erilaisia terveysväittämiä. Tieteellisiä tutkimuksia on runsaasti: niistä osa on luotettavaa tietoa, mutta tutkimuksissa on myös vilpillisiä. Lisäksi kurkumassa on itsessään yhdisteitä, jotka haittaavat tutkimusten tekoa eli PAINS-yhdisteitä (pan-assay interference compounds).

Kurkuma on oranssi juuri, joka muistuttaa hieman bataattia.

Ayurvedassa kurkumaa on käytetty yhtenä yleisimpänä mausteena ja lääkinnällisiin tarkoituksiin. Kurkumaa käytetään Ayurvedassa tasapainottamaan kaikkia kolmea doshaa – vataa, pittaa ja kaphaa. Tärkeää on kuitenkin kohtuullisuus: liika kurkuma voi aiheuttaa haittaa vatalle ja pittalle. Intiassa kurkuman sanotaan antavan jumalallisen äidin energiaa ja tuovan vaurautta.

Tutkimusten mukaan vain pieni osa syödystä kurkumiinista eli kurkumassa olevasta flavonoidista pääsee verenkiertoon. Tämä johtuu ihan kurkumiinin heikosta kyvystä läpäistä suoliston seinämää. Maksa taas muuttaa kurkumiinin tehottomiksi yhdisteiksi, koska kurkumiini reagoi hyvin herkästi muiden yhdisteiden kanssa.

Mustapippuri tehostamaan kurkuman vaikutuksia

Ayurvedassa on tiedetty jo kauan ennen nykyisiä tieteellisiä tutkimuksia, miten elimistöä voidaan auttaa hyötymään eri yrteistä. Yhtenä keinona on käyttää mustapippuria, jota pidetään tärkeänä parantavana mausteena ayurvedassa.

Nykytutkimusten mukaan mustapippurissa on piperidiiniä, joka vahvistaa kurkumiinin imeytymistä. Ayurvedan mukaan mustapippurilla on puhdistavia ja antioksidanttisia ominaisuuksia, ja se tehostaa hyötyosuutta – se auttaa kuljettamaan muiden yrttien hyödyt kehon eri osiin.

Mustapippuri kannattaa rouhia pippurimyllyllä, jolloin mauste on raikkain ja maukkaimmillaan.

Lämmin mustapippuri sopii erinomaisesti kaphan ja vatan rauhoittamiseen ja lisää pittaa. Kurkumaan yhdistettynä mustapippurin piperiini auttaa kurkumiineja tehoamaan vahvemmin elimistössä.

Kaakao maustettuna mustapippurilla ja kurkumalla

Terveyden edistäminen ja vastustuskyvyn vahvistaminen on viime aikoina muuttunut tärkeämmäksi. Sen vuoksi päätin talvisen suosikkijuomani valmistaa terveelliseksi, vahvistavaksi kuumaksi maustekaakaoksi.

  • 2 tl raakakaakao
  • 2 tl hunajaa
  • ripaus mustapippuria
  • ½-1 tl anista
  • 2-3 rkl kurkumajuomaa
  • 2 dl maitoa

Sekoita ensin raakakaakao hunajaan (voit käyttää myös Ahontuvan Suklaatia, jossa on raakakaakao valmiiksi hunajan seassa). Lisää joukkoon maito ja ripaus mustapippuria pippurimyllyllä.

Kuumenna juoma ja sekoita kunnolla, jotta kaakao on varmasti täysin liuennut. Lisää kurkumajuoma sekaan. Tässä vaiheessa sinun kannattaa maistaa juomaa. Itse totesin sen olevan liian mausteista omaan makuuni, joten lisäsin anista tuomaan tuoksua ja pehmeyttä kaakaoon.

Halutessasi voit lisätä joukkoon ripauksen vaniljaa pehmentämään makua lisää. Kurkuman ja pippurin kanssa kannattaa olla varovainen: jollet ole tottunut mausteisiin makuihin, voit helposti tehdä juomasta liian voimakkaan. Laimenna silloin maidolla tai pehmennä makuja aniksen ja vaniljan avulla.

Lähdetietoa

Kurkumasta olevaa tutkimustietoa on arvioitu mm. Vastalääkkeen postauksessa, josta löytyy linkkejä tieteellisiin tutkimuksiin. Vastalääkkeen sivusto on Kansanvalistusseuran tuottama ja rahoitusta on opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *