28 joulukuun

Eteeristen öljyjen vaikutukset ja ominaisuudet

0  comments

Eteeristen öljyjen vaikutukset on tunnettu jo tuhansia vuosia. Niitä on käytetty kodin raikastamiseen, lääkinnälliisiin tarkoituksiin, mielialan hoitoon, hyönteisten karkottamiseen.

Useilla eteerisillä öljyillä on antibakteerisia ja -viraalisia vaikutuksia, jonka vuoksi voit käyttää niitä elimistösi vahvistamiseen sekä kodin puhdistamiseen. Tuoksujen avulla voit vaikuttaa mielialaasi, tehostaa keskittymiskykyä, rentouttaa jännittynyttä mieltä tai helpottaa nukkumisvaikeuksia.

Oma hajuaistisi on paras tietolähde sille, mikä eteerinen öljy sopii parhaiten tarkoituksiisi. Useilla eteerisillä öljyillä on samankaltaisia vaikutuksia: voitkin valita niistä sen, joka miellyttää eniten itseäsi.

Tuoksujen vaikutuksia elimistöön on tutkittu satoja vuosia. Eteeriset öljyt vaikuttavat siis tuoksuina, mutta myös imeytyessään ihon kautta elimistöön tai kodin pinnoilla öljyinä. Voit tutustua tarkemmin lukemalla aiemman postauksen siitä, miten tuoksut vaikuttavat elimistössä.

Mitkä ovat eri eteeristen öljyjen vaikutukset?

Keräsimme taulukkoon suosituimpia ja käytetyimpiä eteerisiä öljyjä sekä niiden vaikutuksia. Listan avulla voit helposti valita käyttötarkoitukseesi sopivan eteerisen öljyn.

Koska eteerisissä öljyissä on aidoista luonnonkasveista saatuja öljyjä, on syytä huomioida allergiat. Esimerkiksi sitruksille allerginen ei voi käyttää välttämättä sitruksista saatuja eteerisiä öljyjä: jo niiden tuoksut voivat aiheuttaa voimakkaitakin allergisia reaktioita. Tämä kertoo myös eteeristen öljyjen vahvoista vaikutuksista.

Kokeile varoen itsellesi uutta eteeristä öljyä ja lisää käyttöä, kun olet todennut eteerisen öljyn vaikutukset itsellesi sopivaksi.

Eteerinen öljyVaikutus
Appelsiini
Rentouttava, mielialaa kohottava, hermostuneisuutta vähentävä, raikas
Basilika
Auttaa henkiseen väsymykseen ja stressiin, ajatuksia kirkastava
Bergamot
Kohottaa mielialaa, auttaa alakuloisuuteen, jännittyneisyyteen ja univaikeuksiin. Apua rasvaiselle ja akneen taipuvaiselle iholle. Tuoksuu makealta sitrukselta.
Citronella
Antiseptinen, mielialaa kohottava ja rauhoittava sekä stressiä lievittävä. Voi helpottaa päänsärkyjä ja migreeniä. Soveltuu hyönteisten karkottamiseen.
Eukalyptus
Virkistävä ja raikastava tuoksu, joka avaa hengitysteiden tukkeumia, helpottaa flunssaista ja nuhaista oloa. Tuoksu on minttuinen, mausteisen kamferimainen. Erityisen hyvä puhdistamaan huoneilmaa.
Frankinsesi
Hengitystä syventävä ja hermostoa rauhoittava, stressiä lievittävä. Tuo apua kuivaan ja vanhenevaan ihoon. Hyvin miehinen tuoksu, joka on metsäinen. Valmistetaan frankinsensi-puun pihkasta.
Greippi
Nesteitä poistava eli diureettinen. Helpottaa jännitystä, ehkäisee ja lievittää masennusoireita. Parantaa keskittymiskykyä, energisoiva ja stimuloiva. Tasapainottaa ihon talintuotantoa. Sitrusten antiseptinen vaikutus. Raikas sitrustuoksu.
Kamomilla
Mieltä ja kehoa rauhoittava ja rentouttava, helpottaa unensaantia. Auttaa tulehtuneella iholla, päänsärkyä ja kipeitä lihaksia. Antiseptinen.
Katajanmarja
Rauhoittava ja stressiä lievittävä, puhdistava ja suojaava. Rohdoskasvista valmistettu eteerinen öljy.
Kataja
Voimakkaasti puhdistava ja suojaava. Ajatuksia selkeyttävä, rauhoittava.
Laventeli
Hellävarainen ja hoitava. Tasapainottaa ailahtelevaa mieltä, rauhoittaa mieltä ja kehoa. Auttaa pieniin palovammoihin ja ihorikkoihin, lievittää kipua.
Mirha
Antiseptinen ja antibakteerinen. Ihoa hoitava ja kipua rauhoittava. Yleisesti rauhoittava ja voimia antava. Antioksidantteja sisältävä. Runsas, makea palsaminen tuoksu.
Mänty
Metsän virkistävää voimaa. Avaa ja vahvistaa hengitysteitä, puhdistaa ja raikastaa huoneilmaa. Voimakas, kuivan palsaminen tuoksu. Sanotaan uudistavan ihosolukkoa. Antibakteerinen ja antiseptinen.
Neroli
Apua masennukseen, ahdistusoireisiin, pelkotiloihin, stressiin ja unettomuuteen. Ikääntyvän ihon ja raskausarpien hoitoon. Appelsiinin kukkaöljy, makean rikas ja lämmin kukkainen tuoksu.
Patsuli
Rauhoittava ja voimia antava miehinen öljy. Nesteiden poistoa tehostava, ruokahalua vähentävä soveltuen painonhallintaan. Rauhoittaa rasvaista ja epäpuhdasta ihoa. Antiseptinen, eksoottisen tuoksuinen. Vaatteiden ja liinavaatteiden hajustamiseen erityisen soveltuva. Sensuelli tuoksu kiihottaa seksuaaliviettiä ja auttaa vapautumaan.
Piparminttu
Raikas, viilentävä ja hengitysteitä avaava. Auttaa pahoinvointiin, vatsa- ja ilmavaivoihin, kuukautiskramppeihin. helpottaa päänsärkyä ja migreenioireita. Vahvistaa hermoja, kehoa ja immuunipuolustusta. Antiseptinen vaikutus.
Rosmariini
Stimuloi verenkiertoa ja ruoansulatusta. Virkistää muistia ja poistaa väsymystä sekä lisää tarmoa. Edistää hiustenkasvua, vahvistaa hiuksia ja helpottaa hiuspohjan ongelmissa. Mausteisen raikas tuoksu.
Setripuu
Antiseptinen, limakalvoärsytystä ja kutinaa lievittävä. Helpottaa kurkkukipua ja yskää. Voimia antava, energiaa lisäävä. Metsäinen, havupuumainen tuoksu, joka karkottaa hyönteisiä.
Siankärsämö
Hermostoa rauhoittava, ruoansulatuselimistöä vahvistava. Perinteinen rohtoyrtti, josta on apua erityisesti iho-ongelmien hoidossa. Vähentää hienhajua. Helpottaa tulehduksissa, haavojen ja ihottumien hoidossa. Edistää hiusten kasvua. Anti-inflammatorinen.
Sitruuna
Virkistävä tuoksu, parantaa työtehoa, rauhoittaa mieltä sekä kohottaa mielialaa. Puhdistaa ja raikastaa huoneilmaa, neutralisoi hajuja. Vaikuttaa desinfioivasti. Kevyt ja raikas sitruunainen tuoksu.
Tea tree
Immuunipuolustusta kohottava, antibakteerinen. Vilustumiseen, iho-ongelmien hoitoon, hyönteisten pistoihin. Virkistävä, mieltä parantava. Ikävien hajujen poistamiseen, kodin puhdistamiseen ja raikastamiseen. Rohdoskasvi. Lämpimän raikas, mausteinen tuoksu.
Timjami
Antibakteerinen, antiviraalinen, vahvistava ja stimuloiva. Ihotulehdusten helpottamiseen, rasvaisen ihon ja akne-ihon hoitoon, hengitysteille, ruoansulatukselle. Lämpimän mausteinen, voimakas yrttituoksu,


Tags

eteeriset öljyt


You may also like

Helppo pipo-ohje ilmaiseksi

Helppo pipo-ohje ilmaiseksi
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>